Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η εξομολόγηση του Καζλάουσκας


 Ο Γιόνας Καζλάουσκας έλυσε τη σιωπή του και παραχωρώντας συνέντευξη στη μπασκετική ιστοσελίδα «basketnet.gr» αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν πριν και κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Μουντομπάσκετ της Τουρκίας όπου η Εθνική ομάδα της Ελλάδας τερμάτισε στην ενδέκατη θέση…



Ο Λιθουανός τεχνικός δεν θέλησε να… κρυφτεί σε κανένα σημείο ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εργαστεί και πάλι στην Ελλάδα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Καζλάουσκας στους Νίκο Συρίγο και Δημήτρη Σκούρτα. 
  
Ολοκληρώσατε τη θητεία σας στην Εθνική με ένα χάλκινο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και μία 11η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Επιτυχία ή αποτυχία;

«Δεν μπορούμε να πούμε πως είναι επιτυχία. Το χάλκινο μετάλλιο ήταν μεγάλη επιτυχία, με τις δεδομένες συνθήκες όμως η 11η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, απογοήτευσε τους πάντες. Και αυτό είναι λογικό. Αλλά αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά, αυτή τη χρονιά ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι, παίξαμε καλύτερο μπάσκετ αλλά δυστυχώς ήμασταν άτυχοι. Κατ’αρχήν έγιναν κάποια πράγματα τις τελευταίες μέρες πριν το πρωτάθλημα…».


-
    Δηλαδή;

«Ο τραυματισμός του Μπουρούση, που έσπασε το δεξί του χέρι. Δεν έκανε καμία προπόνηση μαζί μας. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα και ήταν δύσκολο να προετοιμαστεί μόνος του αλλά και η ομάδα χωρίς αυτόν. Έπαιξε καλά κόντρα στην Κινά, όμως στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι παρά την υπερπροσπάθεια του δεν ήταν έτοιμος. Όλοι ήξεραν ότι έπαιζε τραυματίας και στο μυαλό του ήταν να μην ξανατραυματιστεί. Δυστυχώς δεν ήταν ο παίκτης που ξέραμε, παρότι η προσπάθεια του ήταν ηρωϊκή. Το δεύτερο σημείο ήταν ο απίστευτος καβγάς με τους Σέρβους. Όσα έγιναν και όσα ακολούθησαν του καβγά, επηρέασαν την ομάδα. Οι Σέρβοι φάνηκε να μην επηρεάστηκαν αλλά στην Ελλάδα ήταν ολοφάνερο ότι αυτό που έγινε δεν ήταν καβγάς μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας αλλά Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού».

-
    Πιστεύετε ότι επηρεάστηκαν οι σχέσεις των Ελλήνων παικτών;

«Σίγουρα δεν ήταν κάτι που έγινε στιγμιαία. Αυτό το ξέσπασμα και όσα ακολούθησαν ήταν κάτι που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων, εδώ και πολύ καιρό. Υπήρχε από πριν και απλά βγήκε τη χειρότερη στιγμή…».

-
    Αυτή η κατάσταση επηρέασε την ομάδα;

«Σίγουρα… Αν θυμάστε στη διάρκεια του Μουντομπάσκετ το είχα πει. Οι Σέρβοι δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν μια φορά στο επεισόδιο και τελείωσε. Αλλά στην Ελλάδα, συνέχισαν να γράφουν για τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό… Και όλα αυτά τα ήξεραν τα παιδιά».

-
    Προσπαθήσατε να πείτε στους παίκτες ότι αυτό που έγινε δεν ήταν κάτι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού; Τι σας απάντησαν;

«Ότι γραφόταν επηρέαζε τους Έλληνες παίκτες. Όποτε γραφόταν κάτι τα παιδιά επηρεαζόντουσαν. Και ας μην το ομολόγησαν ποτέ… Το τρίτο πράγμα που επηρέασε την Εθνική ήταν ότι συνέβη με τον Σόφο, στο παιχνίδι με τις ΗΠΑ. Στη διάρκεια του ζεστάματος ο Σόφο παραπονέθηκε ότι τραυματίστηκε και δεν μπορούσε να παίξει, όμως υπήρχαν κάποιοι παίκτες που προφανώς πίστευαν ότι ο τραυματισμός του δεν ήταν σοβαρός… Δείγμα κι αυτός της κατάστασης που υπήρχε».

-
    Εσείς τι πιστεύετε;

«Στη δική μου την κουλτούρα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι αν δεν πρόκειται για σοβαρό τραυματισμό, κάποιος παίκτης θα πει ότι δεν μπορεί να παίξει. Δεν μπορώ να το καταλάβω. Εγώ πίστεψα ότι όντως ήταν τραυματίας… Μου φαίνεται ότι αδιανόητο κάποιος να πει ότι δεν μπορεί να παίξει χωρίς λόγο. Τώρα το πόσο σοβαρό ήταν μόνο εκείνος μπορεί να απαντήσει. Κάποιοι παίκτες παίζουν με σοβαρούς τραυματισμούς και κάποιοι άλλοι όχι… Οι τραυματισμοί και οι τιμωρίες, μας προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα. Κι ενώ οι πρώτοι αγώνες, με δεδομένη τη δυναμικότητα της ομάδας μας, αν ήμασταν πλήρεις και υγιείς, θα έπρεπε να είναι ουσιαστικά ματς προετοιμασίας για τις δύσκολες αναμετρήσεις στη συνέχεια, η κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν δεν μας επέτρεψε να τα αντιμετωπίσουμε έτσι. Δυστυχώς τα παιχνίδια με την Κίνα και το Πουέρτο Ρίκο, δεν ήταν τεστ εν όψει του αγώνα με την Τουρκία, όπως θα έπρεπε ή όπως είχαμε υπολογίσει αλλά πραγματικές μάχες για να κερδίσουμε».

-
    Αν μπορούσατε να γυρίσετε το χρόνο πίσω θα αλλάζατε κάτι στις επιλογές ή στη φιλοσοφία σας;

«Με αυτά που έγιναν, δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο να λύσουμε τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής. Προετοιμαστήκαμε σωστά αλλά στο τέλος δεν είχαμε την δυνατότητα να διορθώσουμε τα προβλήματα που προέκυψαν. Μην ξεχνάμε ότι παίξαμε για πρώτη φορά πλήρεις στο ματς με τους Τούρκους. Με αυτά τα δεδομένα που προέκυψαν, ήμασταν δυνατοί για να κερδίσουμε την Κίνα και το Πουέρτο Ρίκο, αλλά όχι τόσο δυνατοί και έτοιμοι για να νικήσουμε την Τουρκία μέσα στην έδρα της ή την Ισπανία… Παρότι μάλιστα παίξαμε καλά με τους Ισπανούς, στα μεγάλα παιχνίδια κάποια μικρά λάθη μπορούν να κάνουν τη διαφορά….».  

-
    Ακούστηκαν πολλά για τις επιλογές των παικτών. Το ότι αποκλείσατε τον Βασιλειάδη κλπ. Μετανιώσατε για την επιλογή της δωδεκάδας;

«Είναι εύκολο να μιλάμε τώρα για επιλογές. Με δεδομένο τον τραυματισμό του Μπουρούση και τις απουσίες των Σχορτσιανίτη, Φώτση, ποιον ψηλό να έκοβα για να έπαιρνα τον Βασιλειάδη;»

-
    Γράφτηκε ότι όταν ο Παπαλουκάς ζήτησε να επιστρέψει στην Εθνική, του είπατε ότι θα θέσετε το θέμα σε ψηφοφορία μεταξύ των παικτών…

«Είναι ψέμα. Η απόφαση ήταν καθαρά δική μου. Και αν έπρεπε να αποφασίσω ξανά θα έπαιρνα την ίδια απόφαση. Οι κανόνες πρέπει να είναι οι ίδιοι για όλους τους παίκτες. Το είπα από την πρώτη στιγμή, το πιστεύω και το ακολούθησα πιστά».

-
    Πιστεύετε ότι ήσασταν εύκολος στόχος για τους δημοσιογράφους;

«Αυτό που έχω ζήσει στην Ελλάδα, είναι ότι πολλοί παίκτες έχουν φίλους δημοσιογράφους. Και αν κάποιος παίκτης δεν είναι ευχαριστημένος, θα πει στο δημοσιογράφο φίλο του να μην γράψει τα… καλύτερα για μένα. Δεν θέλω από εσάς να γράψετε καλά πράγματα για μένα. Θέλω απλά να γράψετε τι πιστεύω ότι έγινε σε αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και πήγε έτσι η ομάδα».

-
    Γράφτηκε επίσης ότι όταν ήσασταν κόουτς στον Ολυμπιακό, λίγη ώρα πριν από ένα παιχνίδι, φτάσατε σε σημείο να… κυνηγήσετε τον Σοφοκλή με το αυτοκίνητο για να τον πείσετε να παίξει…

«Αυτά είναι μαλακίες! Και όποιος τα έγραψε είναι μεγάλος ψεύτης! Προσπαθώ να έχω τις ίδιες σχέσεις με όλους τους παίκτες μου. Αυτοί είναι οι παίκτες κι εγώ ο προπονητής. Κάποιος που προφανώς δεν του αρέσω, έγραψε όλα αυτά για μένα… Πράγματα που δεν έγιναν ποτέ… Μεγάλα, πολύ μεγάλα ψέματα…».

-
    Πιστεύετε ότι από τη στιγμή που ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αποχώρησε από την προεδρία της FIBA Europe 
η Εθνική απέκτησε εχθρικές διαιτησίες;


«Ήταν ξεκάθαρο ότι στο μεταξύ μας παιχνίδι η Τουρκία δεν είχε βοήθεια μόνο από τους φιλάθλους της αλλά και από τους διαιτητές. Όποιος δει το παιχνίδι το καταλαβαίνει εύκολα. Πολλές αποφάσεις ήταν υπέρ των Τούρκων, με αποκορύφωμα το εμπρόθεσμο καλάθι του Διαμαντίδη που δεν μέτρησε. Όταν μάλιστα μας είπαν στο ημίχρονο ότι το καλάθι μέτραγε, ο μάνατζερ της ομάδας μας, διαμαρτυρήθηκε στους διαιτητές απειλώντας ότι θα καταθέσει ένσταση… Καταλαβαίνοντας το πώς μας αντιμετώπιζαν οι διαιτητές, του είπε ότι έκανε λάθος… Μεγάλο λάθος, αφού θα τους έδινε το άλλοθι να μας στερήσουν κι άλλους πόντους. Όπως κι έγινε…».

-
    Θα θέλατε να επιστρέψετε στην Ελλάδα για να κοουτσάρετε κάποια ομάδα;

«Δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην θέλω… Θα συζητήσω κάθε πρόταση που θα μου γίνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου